Έγγραφό μας προς τον Υπουργό Υγείας

Posted on 19-11-2019 , by: leonidas isp , in , , 0 Comments

Πειραιάς,  18-11-2019

Α.Π.    2761

Προς

τον Υπουργό Υγείας

Κο  Βασίλειο Κικίλια

 

Κε Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να σας εκφράσουμε τις απόψεις μας για δύο καίρια ζητήματα που απασχολούν ικανό αριθμό Ιατρών-μελών μας,  αλλά και γενικότερα την Κοινωνία και την Πρωτοβάθμια Υγεία.

  • Σχετικά με τους Οικογενειακούς Ιατρούς (Παθολόγους, Γενικής Ιατρικής και Παιδιάτρους), που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Υγεία:    Παρότι δεν είμαστε σύμφωνοι με τον θεσμό              -όπως έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα-  θεωρούμε απαραίτητο,  προκειμένου να συνεχιστεί η προσφορά στοιχειώδους πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους συμπολίτες μας,  να δοθεί παράταση ενός έτους στο ισχύον καθεστώς συμβάσεων.  Με τη θέση αυτή είναι σύμφωνη και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ  απ΄ όσο γνωρίζουμε.
  • Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα αφορά τους Ιατρούς ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ): Όπως γνωρίζετε,  με τον Ν. 4236/2014 απορρίφθηκαν περίπου 2800 ιατροί που δεν έκλεισαν τα ιατρεία τους.  Ένας ικανός αριθμός από αυτούς που είχαν κάνει ασφαλιστικά μέτρα,  επαναπροσλήφθηκε μετά από δικαστικές αποφάσεις. 

Βάσει του νόμου,  οι ιατροί που δεν κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα έπρεπε να απολυθούν στις 31/10/2019.  Παρ΄ όλο που έχει παγώσει η διαδικασία,  θεωρούμε απαραίτητο να παραμείνουν οι ιατροί στις θέσεις που υπηρετούν,  ιδιαίτερα αυτοί στις παραμεθόριες περιοχές και ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο,  όπου αντιμετωπίζουν τον μεγάλο όγκο,  λόγω της αυξημένης προσφυγικής ροής.

Και σε αυτή την περίπτωση, θεωρούμε ότι οι ιατροί πρέπει να παραμείνουν σε προσωποπαγείς θέσεις ή σε παράταση ενός έτους του ισχύοντος καθεστώτος,  έως ότου η Πολιτεία φέρει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία,  με την συνεργασία και την στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων.

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α΄

      ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                                                 ΒΙΤΣΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Κοινοποίηση: Υφυπουργό Υγείας Κο Κοντοζαμάνη Βασίλειο

share: